Vánoce jsou tady! Zdravé pečení z našich proteinů

 pečení1

V případě dotazů jsme vám kdykoliv k dispozici a můžete nás kontaktovat pomocí předpřipraveného formuláře.

 

Nezapomeňte sledovat naše další články, které pro vás připravujeme.

 

Vánoce se blíží sedmimílovými kroky a nám nezbývá nic jiného, než se pustit do vánočního pečení! Cukroví a jejich vůně se totiž s kouzelnými svátky pojí stejně jako stromeček, dárky a maraton pohádek, který běží na televizních obrazovkách. Letos však nemusíte sahat po receptech plných cukrů a nezdravých surovin. I vánoční cukroví se může nést ve zdravém duchu. Stačí dodržovat několik zásad či vyzkoušet některý z našich receptů, které nepostrádají ani prospěšné proteiny. 

Zásady zdravého pečení

Méně cukru

I na Vánoce můžete mlsat bez výčitek, pokud se rozhodnete upéct zdravé cukroví. Jenže jak na to? První zásadou, jak na zdravé pečení, je používat méně cukru. V ideálním případě se snažte cukr nahradit jiným, zdravějším sladidlem, jako je kupříkladu stévie (ta je mimochodem až třistakrát sladší než cukr!) či med, jenž je plný tělu prospěšných látek. 

Pokud se vám zdravější alternativy cukru nehodí do připraveného receptu, snižte obsah cukru o polovinu či alespoň o třetinu. 

Kvalitní tuky, se kterými šetřete

Ani zdravé pečení se neobejde bez tuků. S nimi však při přípravě cukroví šetřete a vybírejte pouze ty kvalitní. Vhodný je kupříkladu řepkový olej nebo jakékoli kvalitní tuky, jež jsou určené přímo na pečení. 

Dostatek bílkovin a vlákniny

Když zdravé vánoční cukroví, tak s dostatečným obsahem bílkovin a vlákniny. Bílkoviny jsou pro tělo nepostradatelné, navíc umí zasytit. Jenže jak je do těsta přidat? Řešením jsou proteinové doplňky stravy z naší nabídky. Whey Protein Women's Diamond - Chocolate či Whey Protein Women's Diamond - Raspberry budou skvělými parťáky při pečení, kteří se postarají o to, aby i cukroví mělo dostatečné množství živin. 

Kromě bílkovin nezapomínejte ani na vlákninu, která má také spoustu pozitivních účinků. Tu do cukroví přidáte tak, že místo klasické bílé mouky použijete celozrnnou či ovesnou. 

Recept na perníčky s proteinem

Co budete potřebovat:
  • 150 g mouky (ideálně mandlové)
  • 150 g Whey Protein Women's Diamond - Chocolate
  • 2 bílky
  • 50 g kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce perníkového koření
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
Jak postupovat:

Veškeré suroviny smícháme dohromady a vzniklé těsto dáme odložit na pár hodin do lednice. Po odpočinutí těsta jej vyválíme a vytvarujeme perníčky libovolných tvarů či motivů. Obecně platí, že čím tlustší těsto bude, tím budou perníčky měkčí. Čím tenší bude, tím budou křupavější. 

Perníčky vyskládané na plechu vyloženém pečícím papírem vkládáme do předem předehřáté trouby na 150 stupňů Celsia. Pečeme zhruba dvacet minut dozlatova.

pečení2

Recept na rohlíčky s proteinem

Co budete potřebovat:
  • 100 g mouky (ideálně špaldové)
  • 50 g mletých ovesných vloček
  • 50 g mletých mandlí
  • 80 g řepkového (nebo kokosového) oleje
  • 30 g proteinu
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • pár kapek vanilkové esence
  • špetka skořice
  • žloutek
Jak postupovat:

Prvním krokem je zpracování těsta. Smícháme veškeré ingredience a po vzniknutí tuhého a nelepivého těsta ho dáme odpočinout do lednice (na pár hodin nebo přes noc). Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme rohlíčky, které posléze pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem. 

Rohlíčky s proteinem pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba patnáct minut. Po upečení je můžeme obalit v proteinovém prášku nebo trošce cukru. Obalujeme vždy za tepla!

rohlicky-s-proteienm

Linecké cukroví s proteinem

Co budete potřebovat:
  • 75 g ovesné mouky
  • 75 g špaldové mouky
  • 50 g proteinu (za vyzkoušení stojí Whey Protein Women's Diamond - Raspberry, který bude s marmeládou krásně hrát na jazyku)
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 1-2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • marmeláda na naplnění
Jak postupovat:

Zpracujte veškeré ingredience dohromady, až vám vznikne nelepivé, dobře propracované těsto. To pak nechte odpočívat několik hodin v lednici. Poté těsto rozválejte a vykrojte cukroví, které posléze naskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. 

Pečeme v troubě při teplotě 160 stupňů Celsia zhruba deset minut. Marmeládou je plníme až po vychladnutí.

linecke-s-proteinem

V případě dotazů jsme vám kdykoliv k dispozici a můžete nás kontaktovat pomocí předpřipraveného formuláře.

 

Nezapomeňte sledovat naše další články, které pro vás připravujeme.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.