Velikonoce se blíží! Upečte si beránka ve zdravé i fit podobě

Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Přidat nadpis

Velikonoční svátky jsou takřka za dveřmi. A stejně jako v uplynulých letech, i letos je někteří berou za oslavy jara nebo za symbol dalšího ročního období. Pokud bychom měli zapátrat v historii, pak s tímto naším pocitem nejsme daleko od pravdy. Kdysi bylo období Velikonoc skutečně vítáním jarního slunovratu. Až s postupem času se začalo mluvit o oslavách znovuzrození Ježíše Krista. I když se dnes tyto pestrobarevné svátky neprožívají tak duchovně, některé tradice se zkrátka zachovaly. Například pečení beránka - to zkrátka k Velikonocům neodmyslitelně patří!

Hromada jídla a dny vyplněné pečením - to spojuje Vánoce s Velikonocemi. Ovšem stejně jako na Vánoce, i Velikonoce lze pojmout ve zdravějším duchu. Třeba takového beránka si lze připravit jak ve zdravé verzi, tak ve fitness podobě. Tak hurá do pečení! Kterému beránkovi dáte přednost?

Velikonoční zdravý beránek

Pokud patříte k zastáncům zdravého životního stylu, při pečení velikonočního beránka chcete upustit od rafinovaného cukru, který škodí tělu po všech směrech. Tuto zdravou velikonoční alternativu si proto zamilujete!

Co budete pořebovat
  • 1 hrníček pšeničné mouky
  • 1 hrníček špaldové mouky
  • 50g rozinek
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150g jogurtu
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 5 polévkových lžic sirupu (javorový, rýžový, čekankový - dle libosti)
  • 4 polévkových lžic ořechového nebo kokosového oleje
Jak postupovat

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Než se trouba dostatečně rozehřeje, ve velké míse smíchejte veškeré suché ingredience, v druhé pak všechny tekuté. Poté tekutou směs postupně smíchejte s připravenou sypkou. 

Formu beránka si vymažte máslem a vysypte moukou. S tímto si dejte pořádně záležet, aby se vám nestalo, že oči, nos nebo ouška zůstanou ve formě po vyklopení. Až bude hotovo, vlijte do formy těsto a beránka vložte do trouby.

Pečeme zhruba čtyřicet minut a před vyklopením ho necháváme pár minut vychladnout.

Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Přidat nadpis (1)

Velikonoční fitness beránek

Jste aktuálně v hubnoucím či podobném módu a hlídáte si, kolik kalorií a živin denně sníte? V tom případě hledáte spíše fitness alternativu této oblíbené velikonoční pochoutky. Jednu takovou vám přinášíme!

Co budete potřebovat
  • 200g mandlové mouky
  • 60g proteinu Glamurfit.cz
  • 40g jemně strouhaného kokosu
  • 6 vajíček
  • 500g tvarohu
  • citronovu kůru
  • můžou být vanilkové nebo jiné Flavour Drops 
Jak postupovat

Prvním krokem je opět předehřátí trouby. Tentokrát nám bude stačit teplota odpovídající 150 stupňům Celsia. Poté bude postup naprosto stejný. Čili smícháme v jedné míse sypké ingredience, v druhé pak mokré. V dalším kroku směsi spojíme a než vylejeme do formy, formu pořádně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Opět platí, že si dáváme záležet, aby se nám beránek vyklopil po upečení v celé své kráse. 

Beránka pečeme v troubě cca 40 minut

Kopie návrhu Kopie návrhu Kopie návrhu Přidat nadpis (4)

Tak pro jakou verzi velikonočního beránka jste se rozhodli? 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.