Tajemství vlákniny

TAJEMSTVÍ VLÁKNINY (1)

Snad každý ví, že vláknina je důležitou složkou naší výživy, která nám pomáhá ke správnému zažívání, většina lidí  ji přesto nejí v dostatečném množství. Věděli jste, že neexistuje jen jeden druh vlákniny? Aby naše tělo dobře fungovalo, potřebujeme mít v jídelníčku zastoupené oba dva typy vlákniny.

  • Co je to vlastně vláknina a kolik jí potřebujeme?
  • Zjednodušeně řečeno, vláknina je strukturální složka rostlinných potravin a nachází se v zelenině, celém ovoci, luštěninách a obilovinách jako je např. obilí nebo hnědá rýže. Podle posledních průzkumů 8 lidí z 10 nemá v jídelníčku doporučených 25 g  vlákniny denně. Pokud nejíme tolik vlákniny, kolik bychom měli, můžeme se pokusit její množství postupně navyšovat. Pokud bychom totiž do stravy přidali příliš rychle větší množství vlákniny, mohli bychom si přivodit zažívací problémy a plynatost. Tělo si musí zvykat pomalu.. Důležité je také pít hodně tekutin, díky kterým vláknina změkne a nabobtná.
  • Jaké jsou typy vlákniny a jak fungují?
  • Rozpustná vláknina se v největší koncentraci nachází v jablkách, pomerančích, mrkvi, bramborách, ovsu, ječmenu a fazolích. Jak už z názvu vyplývá, rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě. Po svém rozpuštění nabobtná, což napomáhá pocitu plnosti. Slouží i jako potrava pro tzv. zdravé bakterie ve spodní části zažívacího traktu a zpomaluje vstřebávání glukózy z krevního řečiště, pomáhá udržovat hladinu krevního cukru vyrovnanou v průběhu celého dne.
  • I nerozpustná vláknina podporuje zdravé zažívání, ale odlišným způsobem. Namísto toho, aby se ve vodě rozpouštěla, nerozpustná vláknina ve spodní části zažívacího traktu vodu absorbuje, v důsledku toho pak nabývá na objemu. Tento typ vlákniny, který se v největší míře vyskytuje v zelenině,  pšeničných, kukuřičných a rýžových otrubách a dalších celozrnných produktech, urychluje průchod nepotřebných látek trávicím systémem, pomáhá udržovat jeho pravidelnou funkci.
  • Existuje ještě jeden zajímavý druh vlákniny, kterému se říká " odolný škrob". Ovoce, zelenina, zrna a fazole obsahují  tři typy sacharidů - cukry, škroby a vlákninu. Škroby se obvykle v rámci trávicího procesu rozpadají na jednotlivé cukry, některé potraviny, jako jsou fazole, banány a oves však trávení jednoduše vzdorují. Vzhledem k tomu, že se odolné škroby nerozpadají, při průchodu trávicím traktem zůstávají nedotčené, zachytávájí vodu, nabývají na objemu a napomáhají správné funkci.
  • Jak poznat, která vláknina je rozpustná a která ne...
  • Určit, která je která, se dá relativně snadno. Například pokud vaříte brambory, tekutina zhoustne,  protože brambory jsou bohaté na rozpustnou vlákninu. Pokud vaříte hnědou rýži, nezačne být lepkavá, protože nerozpustná vláknina se nerozpouští. Namísto toho absorbuje při vaření vodu, v důsledku toho zrna  nabydou na svém objemu.
  • Dalším jednoduchým způsobem je např. otevřít si konzervu fazolí - rozpustná vláknina s konzervu kukuřice. - nerozpustná vláknina. Fazole i kukuřice jsou balené ve vodě, pokud se však podíváte na tekutinu v plechovce, vypadá úplně jinak. Jelikož vláknina v kukuřici je nerozpustná,  tekutina, v níž je konzervována, vypadá jako voda, zatímco tekutina v plechovce fazolí je mnohem hustší, protože rozpustná vláknina vodu zahustila.
  • Tipy ke zvýšení příjmu vlákniny
  • Jezte celé ovoce včetně slupek namísto ovocných šťáv
  • Jezte celé ovoce namísto dezertu
  • Jezte různou celou zeleninu - vařenou i syrovou
  • Jezte celozrnné pečivo, cereálie, sušenky atd. namísto těch, které jdou vyrobeny z rafinované bílé mouky
  • Jako alternativu bílé rýže používejte rýži hnědou, jáhly nebo ječmen
  • Do polévek, při dušení a do salátů přídávejte fazole
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.